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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres. |
Fecha : |
08/01/2015 |
Actualizado : |
20/02/2020 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Agropecuarias |
Autor : |
AGUERRE, V.; ALBICETTE, M.M.; RUGGIA, A.; SCARLATO, S.; BLUMETTO, O.; BORTAGARAY, I.; CARDOZO, G.; CASTAGNA, A.; CLARA, P.; GARCIA, F.; GILSANZ, J.C.; LEONI, C.; QUINTANS, G.; SCARLATO, M.; SILVERA, M.; TISCORNIA, G.; VILARO, F.; ALBIN, A. |
Afiliación : |
MARIA VERONICA AGUERRE ANTIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARIA MARTA ALBICETTE BASTRERI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANDREA PAOLA RUGGIA CHIESA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SANTIAGO SCARLATO GARCIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; OSCAR RICARDO BLUMETTO VELAZCO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ISABEL BORTAGARAY, Técnico participante del Proyecto; GERONIMO AGUSTIN CARDOZO CABANELAS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANDRES CASTAGNA DU PRE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PABLO DANIEL CLARA PEREZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FELIPE LUIS GARCIA OLASO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JUAN CARLOS GILSANZ MARTINEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CAROLINA LEONI VELAZCO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GRACIELA QUINTANS ILARIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARIANA SCARLATO GARCIA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARIANA SILVERA ORREGO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUADALUPE TISCORNIA TOSAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FRANCISCO LUIS VILARO PAREJA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALFREDO SANTIAGO ALBIN FERREIRA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
El desafío para la ganadería familiar: ¿cómo aumentar producción e ingresos conservando el medio ambiente?. |
Fecha de publicación : |
2014 |
Fuente / Imprenta : |
Revista INIA Uruguay, 2014, No.39, p.75-78. |
Serie : |
(Revista INIA; 39) |
ISSN : |
1510-9011 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
El objetivo es adaptar el enfoque de co-innovación en sistemas ganaderos familiares criadores sobre campo natural, a través de su aplicación en predios, evaluando
el impacto de la implementación de cambios estratégicos (re-diseño) en la sustentabilidad de esos predios, procurando compartir los resultados obtenidos con
otros actores a nivel regional. |
Thesagro : |
DESARROLLO SOSTENIBLE; INVESTIGACIÓN AGRARIA; PRODUCCION FAMILIAR; SOCIOLOGIA RURAL. |
Asunto categoría : |
E10 Economía y políticas agrícolas |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/3916/1/Rev.INIA-2014-No39-p.75-78.pdf
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Marc : |
LEADER 01424naa a2200397 a 4500 001 1051983 005 2020-02-20 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1510-9011 100 1 $aAGUERRE, V. 245 $aEl desafío para la ganadería familiar$b¿cómo aumentar producción e ingresos conservando el medio ambiente?. 260 $c2014 490 $a(Revista INIA; 39) 520 $aEl objetivo es adaptar el enfoque de co-innovación en sistemas ganaderos familiares criadores sobre campo natural, a través de su aplicación en predios, evaluando el impacto de la implementación de cambios estratégicos (re-diseño) en la sustentabilidad de esos predios, procurando compartir los resultados obtenidos con otros actores a nivel regional. 650 $aDESARROLLO SOSTENIBLE 650 $aINVESTIGACIÓN AGRARIA 650 $aPRODUCCION FAMILIAR 650 $aSOCIOLOGIA RURAL 700 1 $aALBICETTE, M.M. 700 1 $aRUGGIA, A. 700 1 $aSCARLATO, S. 700 1 $aBLUMETTO, O. 700 1 $aBORTAGARAY, I. 700 1 $aCARDOZO, G. 700 1 $aCASTAGNA, A. 700 1 $aCLARA, P. 700 1 $aGARCIA, F. 700 1 $aGILSANZ, J.C. 700 1 $aLEONI, C. 700 1 $aQUINTANS, G. 700 1 $aSCARLATO, M. 700 1 $aSILVERA, M. 700 1 $aTISCORNIA, G. 700 1 $aVILARO, F. 700 1 $aALBIN, A. 773 $tRevista INIA Uruguay, 2014, No.39, p.75-78.
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Esconder MarcPresentar Marc Completo |
Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
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Biblioteca
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Identificación
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Origen
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Tipo / Formato
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Cutter
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Registro
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Volumen
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Estado
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Tacuarembó. |
Fecha actual : |
12/04/2016 |
Actualizado : |
05/06/2017 |
Tipo de producción científica : |
Poster |
Autor : |
LUZARDO, S.; MONTOSSI, F.; SAN JULIÁN, R.; CUADRO, R.; BRITO, G.; RISSO, D. |
Afiliación : |
SANTIAGO FELIPE LUZARDO VILLAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FABIO MARCELO MONTOSSI PORCHILE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ROBERTO SAN JULIAN SANCHEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; WASHINGTON ROBIN CUADRO LOPEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUSTAVO WALTER BRITO DIAZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; DIEGO FERNANDO RISSO RIET, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Effect of grazing system with different forage and supplementation allowances on Hereford steers performance and meat quality in Uruguay. [Poster] + [Resumen]. |
Fecha de publicación : |
2008 |
Fuente / Imprenta : |
In: International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST), 54o., Cape Town, Sudáfrica, 2008. |
Idioma : |
Inglés |
Contenido : |
Uruguayan meat production systems are based mainly on grazing pastures. More intensive systems have been growing by adding concentrate to grazing animals to improve performance and beef carcass and meat quality. Thirty two Hereford steers of 20 months of age, were randomly assigned to 4 treatments as a result of combining 2 levels of forage allowance (LFA: 2% and 4% of live weight LW) and supplementation (S: 0.8 and 1.6 % of ground sorghum), where: T1 = 4 % LFA + 0 % S; T2 = 2 % LFA + 0 % S; T3 = 2 % LFA + 0.8 % S and T4 = 2 % LFA + 1.6 % S. Steers from T1 and T4 produced heavier carcasses (HCW) and higher back fat thickness (BFT). When HCW is adjusted by final live weight (FLW) the differences disappeared, showing that differences were due basically for different final weight. Same tendency was observed for the weight of the most valuable meat cuts. Treatments did no affect (P>0.05) ultimate pH, intramuscular fat, meat color at 48 hours after slaughter, tenderness of meat aged for 7 and 20 days. No treatment differences on PUFA concentration and PUFA/SFA and n6/n3 ratio were found. However, meat of T4 animals presented the higher concentration of MUFA, particularly oleic fatty acid. Meat of treatments based only on pasture (T1 and T2) presented the higher concentration of linolenic and stearic fatty acids. Meat produced on grass-fed or combined with low supplement levels, could promote human health. |
Palabras claves : |
MEAT QUALITY; STOCKING RATE. |
Thesagro : |
CALIDAD DE CARNE; CARNE; SUPLEMENTACION; URUGUAY. |
Asunto categoría : |
L01 Ganadería |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/5663/1/Poster-ICoMST-08-SL.PDF
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/6811/1/eFFECT-2008.pdf
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Marc : |
LEADER 02216nam a2200241 a 4500 001 1054653 005 2017-06-05 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aLUZARDO, S. 245 $aEffect of grazing system with different forage and supplementation allowances on Hereford steers performance and meat quality in Uruguay. [Poster] + [Resumen].$h[electronic resource] 260 $aIn: International Congress of Meat Science and Technology (ICoMST), 54o., Cape Town, Sudáfrica$c2008 520 $aUruguayan meat production systems are based mainly on grazing pastures. More intensive systems have been growing by adding concentrate to grazing animals to improve performance and beef carcass and meat quality. Thirty two Hereford steers of 20 months of age, were randomly assigned to 4 treatments as a result of combining 2 levels of forage allowance (LFA: 2% and 4% of live weight LW) and supplementation (S: 0.8 and 1.6 % of ground sorghum), where: T1 = 4 % LFA + 0 % S; T2 = 2 % LFA + 0 % S; T3 = 2 % LFA + 0.8 % S and T4 = 2 % LFA + 1.6 % S. Steers from T1 and T4 produced heavier carcasses (HCW) and higher back fat thickness (BFT). When HCW is adjusted by final live weight (FLW) the differences disappeared, showing that differences were due basically for different final weight. Same tendency was observed for the weight of the most valuable meat cuts. Treatments did no affect (P>0.05) ultimate pH, intramuscular fat, meat color at 48 hours after slaughter, tenderness of meat aged for 7 and 20 days. No treatment differences on PUFA concentration and PUFA/SFA and n6/n3 ratio were found. However, meat of T4 animals presented the higher concentration of MUFA, particularly oleic fatty acid. Meat of treatments based only on pasture (T1 and T2) presented the higher concentration of linolenic and stearic fatty acids. Meat produced on grass-fed or combined with low supplement levels, could promote human health. 650 $aCALIDAD DE CARNE 650 $aCARNE 650 $aSUPLEMENTACION 650 $aURUGUAY 653 $aMEAT QUALITY 653 $aSTOCKING RATE 700 1 $aMONTOSSI, F. 700 1 $aSAN JULIÁN, R. 700 1 $aCUADRO, R. 700 1 $aBRITO, G. 700 1 $aRISSO, D.
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